OUR
CARTOONISTS
Hande Dilek Akçam
HANDE DİLEK AKÇAM Öğretim Görevlisi / İllüstratör / Grafik Tasarımcı
Hande Dilek Akçam, günümüzün önde gelen genç, yaratıcı, usta illüstratör (Ressam) , Karikatürist ve Grafik tasarım sanatçılarındandır. Aynı zamanda Altınbaş Üniversitesi Güzel sanatlar ve Tasarım Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar 200’ü aşkın kitap resimledi, 50 dolayında afiş tasarladı. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya başta olmak üzere birçok kentte karma karikatür, illüstrasyon ve resim sergilerine katıldı. Küratör’lüğünü yaptığı “İllüstrasyon Dünyasında Kadınlar”, “Denizlerimiz ve Biz” dahil “Uluslararası Nasrettin Hoca Karikatür Sergisi”, “Eğitim”, İstanbul TÜYAP Çocuk Kitapları Sergisi, “Anadolu Medeniyetleri”, “Ruhi Su portre sergisi”,”Kadın olmak” Resim sergisi, “Kadın Karikatüristlerimiz” katıldığı başlıca karma sergilerden sadece birkaçıdır.
Çizgileri; ‘Varlık’, ‘Bak’, ‘DigitalArts’, ‘Ünlem Sanat’, ‘Karakalem’, ‘Photoshop Magazin’, ‘Tmolos’ gibi bir çok edebiyat, sanat, çocuk dergisinde ve gazetelerde yayımlanan Hande Dilek Akçam, 1982 yılında doğdu. Mutlu çocukluğu ve lise eğitimi Antalya’da geçti. 1996-2000 arası Antalya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrenim gördü. 2000-2004 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitimi ABD, Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimini tamamlamıştır. Resim-İş Öğretmeni oldu fakat öğretmenlik yapmaya fırsat kalmadan okul hayatındaki başarısıyla Yayıncılık şirketinde kadrolu İllüstratör ve Grafik Tasarımcı pozisyonunda profesyonel iş hayatına başladı. Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’na çeşitli 54 adet Ders, yardımcı ders, Öykü kitapları resimledi, tasarımlarını yaptı ve aynı şirkette Sanat Yönetmeni oldu.
İllüstrasyon, karikatür dalında birçok workshop’a ve bianele katıldı. Türkan Saylan, Nasrettin Hoca festivali, Pera Müzesi ve gibi özel eğitim kurumlarında her yaş grubundan çocuklara eğitici-öğretici atölye çalışmaları yapan Akçam; “Aşama Aşama Karikatür Çizim Dersleri”, “Portre karikatür çiziyoruz”, “Masalımı Resimliyorum”, “Çocuk Kitabı Resimleme Atölyesi” ve “Çizgi Roman Senaryosu Nasıl Çizilir” başlıklarıyla bir çok sanat çalışması gerçekleştirdi.
Afiş tasarım ve illüstrasyon’ları; Cumhuriyet okurları grubu Miting afişi, Ankara Tıp Fakültesi Çocuk istismarını ve ihmalini önleme Kongresi, Türkan Saylan Çocuk Şenliği vs… gibi topluma destek veren, takdir edilen çalışmaları arasında. Bu vesileyle yaptığı işlerle bir rekora imza attı. 2014 yılında Göksu Rotary İnternational Kulübü tarafından verilen yılın ‘Meslek Hizmet” ödülleri kapsamında kendi alanlarında yaptıkları başarılı çalışmalarla öne çıkan, yaptıkları yüksek ahlaka sahip çalışmalarla mesleki yaşamları boyunca meslektaşlarına ve topluma örnek olan; Müjdat Gezen, İsmail Özkan, Can Ataklı gibi isimlerle birlikte ödül aldı.
2011 yılında Amerika ortaklı Android-İpad cihazlari için 2-6 yaş arası çocuk tableti Ar-ge projesi’de karakter tasarım ve ikon çalışmaları çalıştığı önemli projelerinden biri. Çizgileriyle İtalya Bologna Çocuk kitapları Fuar kataloğuna “Türk İllüstratör” olarak seçildi.
Yıllardır birçok markaya Ambalaj illüstrasyonları ve tasarımları yapan sanatçı büyük bir başarı elde ederek, dünya markası Faber-Castell pastel illüstrasyonlarıyla Türkiye’nin tüm kırtasiyelerinde her eve ve her okula girdi.
2009’dan beri İstanbul Kadıköy Çocuk tiyatrolarına sahne dekorları, kostüm tasarım ve afiş tasarım illüstrasyonları da yapan Akçam, konuyla ilgili posterleri başarıyla dikkat çekiyor.
Dünya çapında Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın Hazar Enstelasyon Heykel Sanatı Projesinde Demet Akalın, Ömür Gedik, Aydan ŞENER, Oğuz HAKSEVER gibi ünlü isimlere SANAT DANIŞMANLIĞI pozisyonunda farklı bir projeye imza attı.
2014 DF Post Prodüksiyon şirketinde, TRT Çocuk kanalı için 3d animasyon stüdyosunda karakter tasarım, 2d illüstrasyon, konsept tasarım, environment alanında kalemi ve fırçasıyla renk katmıştır. Yine aynı şirkette Canu-ceğer dizisinin jenerik illüstrasyonlarının yanısıra, “Muhteşem Yüzyıl”, “Sana Bir Sır Vereceğim”, “Adını Kalbine Yazdım”, “Çalıkuşu” gibi TV dizilerinde ve Yönetmen Çağan Irmak “Tamam mıyız” sinema filminde Matte Paint ve Foto-Manipülasyon çalışmaları son çalışmaları içinde yer aldı.
7 Mart 2010’da Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası’nda örnek ressam olarak “KADIN OLMAK” konulu panel’de sevilen konuşmacılar arasında girdi.
2009 yılında İzmir Kütüphane’sinde “Kitap ve Kütüphane” sergisinden sonra “İllüstrasyon-Karikatür nedir ?” konulu Panel’de konuşmacı oldu. Son olarak Kadınlar günü nedeniyle 4 Mart 2015′ İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “RESİM DÜNYASINDA KADIN OLMAK” konulu söyleşi’de konuşmacı oldu.
Çocuk kitabı, Afiş tasarım, Kitap kapak tasarımı, ambalaj tasarımı ve illüstrasyonu, maskot (karakter tasarım), storyboard, portre karikatür, düğün davetiyesi gibi çalışmalarla kendine has çizgilerle tanınan genç sanatçı yıllardır farklı organizasyon projelerinde canlı portre karikatür çalışmaları yapıyor. Çizmeyi ve yeni projeler üretmeyi çok seven sanatçı, Ekim 2010’da İzmir’den İstanbul’a taşıdığı Kadıköy’deki atölyesinde; Türkiye’nin önde gelen reklam ajanslarına ve yayınevlerine serbest-freelance olarak çalışıyor.
Arada çocuklarla birlikte olmayı, sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı, bianel, festival etkinliklerine katılmayı çok seviyor. Ayrıca “Kadına Şiddet” konulu kişisel sergi açmayı hayal eden çok yetenekli ve çok yönlü sanatçı Hande Dilek Akçam, kesintisiz büyük bir tutku ve verimlilikle yaşamını İstanbul Kadıköy’de sürdürmektedir.